GOTTSUNDA IBF
Äldsta innebandyföreningen i distriktet
Gottsunda IF Innebandy bildades den 12:e november 1981 och är med det en av de äldsta innebandyföreningarna i distriktet. Den som drog i gång det hela var eldsjälen Leif Eriksson och han kom att bli Gottsunda Innebandy trogen i mer än 15 år. Till en början präglades verksamheten av att spela innebandy och ha roligt, något seriespel existerade inte då det inte fanns något förbund att luta sig emot. Föregångaren till Gottsunda Cup, Flöjten Cup spelades på stadig basis och det var heta bataljer som utkämpades i Flöjtens trånga hall med farligt utstickande ribbstolar, fönsterbräden, element och mycket hårda golv.
På mitten av 1980-talet började det röra på sig i våra granndistrikt, både Gästrikland och Västmanland startade innebandyförbund och kom i gång med seriespel. Svenska Cupen i innebandy anordnades och Gottsunda IF deltog givetvis. Den 4:e juni 1987 bildades Upplands Innebandyförbund efter ett möte där representanter från de existerande klubbarna (Gottsunda IF, Uppsala Stud IF, Teknikums IF m.fl.) kommit överens om detaljerna. Följande höst var det dags för seriepremiär och den 2:a oktober spelade Gottsunda IF’s herrlag mot Teknikums IF i den historiska premiärmatchen.
Säsongerna 87/88 samt 88/89 representerades Gottsunda IF av endast ett herrlag, men 89/90 fick man sällskap av ett damlag som gjorde entré i seriespelet. Säsongen 92/93 innebar ett veritabelt totalras för Gottsundas herrar, resultaten i seriespelet var usla och en del spelare försvann till konkurrerande lag. Detta innebar tyvärr att man inte anmälde något herrlag till den följande säsongen, men glädjande nog hade det startats upp en betydande ungdomsverksamhet som gjorde damlaget sällskap i seriespelet under säsongen 93/94 (Damer, HJA, P80, P82, P84).
94/95 var det dags för damerna att lägga ned sin verksamhet medan herrarna återuppstod som en fågel Fenix och började om i den lägsta divisionen (H6). I övrigt jobbade man vidare med pojklagen som i många fall är framgångsrika i hård konkurrens. 96/97 återkommer Nicklas Andersson till Gottsunda som tränare och startar arbetet med att föra representationslaget uppåt i seriesystemet. Det blir succé direkt och Gottsundas herrar står som seriesegrare (H5) när säsongen summeras. 97/98 har vi glädjande nog återigen ett damlag i Gottsunda, herrlaget kommer tvåa som nykomlingar i H4 och ungdomsverksamheten utgörs av P82, P83, P84, F85, P85, P86 och P89. I slutet av 1990 upplever Gottsunda IF ett sällan skådat intresse från barn och ungdomar i området, det startas innebandyskolor för P90 och P92, Sunnersta AIF lägger sedermera ner sin verksamhet och deras P91 kommer över till Gottsunda IF.
Vidare in på 2000-talet är ungdomsverksamheten stabil och det finns egentligen ett större intresse än vi kan hantera, tränare, ledare och halltider är alldeles för få. Gottsunda Cup har vuxit sig så stor att det inte längre är möjligt att genomföra det hela i Gottsundahallen, i stället flyttar man in i Allianshallen där Gottsunda Cup fortfarande är ett årligt återkommande inslag. Herrlaget vinner H4V säsongen 00/01 och tar klivet upp i H3 till den kommande säsongen. Denna säsong (01/02) blir också en framgång och man slutar på en hedersam tredjeplats endast slagna av IBF Fanna och Uppsala Stud IF. Dock vill inget av dessa två lag ta klivet upp i H2 varför Gottsunda tillfrågades och herrlaget valde att tacka ja till ett äventyr i H2 med matcher mot lag utanför det egna distriktet. Nu blev denna säsong ingen dans på rosor direkt och återfärden till H3 blev så pass jobbig att man trillade ända ned i H4 innan fallet hejdades och man kunde kravla sig tillbaka till H3 där man numera återfinns.
Under hela 2000-talet har vi inom Gottsunda jobbat hårt med att bredda ungdomsverksamheten och få in nytt blod i föreningen i form av ledare, tränare och styrelsefolk. Gottsundas två akilleshälar genom åren har dels varit att vi har haft svårt att behålla ungdomarna i klubben när de nått junior- respektive senioråldern, dels har vi också haft förtvivlat svårt att få igång en bred verksamhet för flickor, orsaken har varit dåligt underlag.
Efter ett väl genomfört arbete fram tills nu står vi inför en spännande framtid med nya mål och idéer. Jag har varit verksam i Gottsunda IBF sedan -96 och ärligt talat så trodde jag aldrig att jag skulle få vara med om denna utveckling av ungdomsinnebandyn i klubben. Gottsunda IBF är idag en välmående förening ledd av entusiastiska personer som gör ett mycket gott arbete och jag hoppas (och tror) att vi ska fortsätta vara välmående samt framgångsrika under många år framöver.
Niklas Wermenstam Gottsunda IBF
