Innebandyn i Uppland har nu fantastiska trettio år att se tillbaka på. En ung sport har genomgått en otrolig utveckling till att numera vara en etablerad och respekterad idrott. Eftersom jag hade förmånen att vara med från starten 1987 har jag låtit mitt minne gå tillbaka till hur allt såg ut från början när sporten var ung.

Hur allt startade den 4 juni 1987

Trettio år har gått. Sedan den där dagen. När vi bildade Upplands Innebandyförbund vid ett möte i Uppsala Energis lokaler i Uppsala den 4 juni 1987 Där jobbade jag på den tiden och det kom att bli ett antal möten i de lokalerna. Stefan Kratz från Svenska Innebandyförbundet var på plats för att hjälpa oss.

Ett gäng entusiaster för den sport som dittills i Uppland spelats med röda och gula, sladdriga klubbor på gymnastiken. I regel med små mål utan målvakt. De första riktiga klubborna hade precis börjat komma. Och nu satt vi där ett 20-tal personer. För att bilda den första styrelsen.

Vi valde de olika representanterna. Ordförande blev jag själv. Kassör Henrik Björklöf. När vi kom till sekreterare blev det alldeles tyst. Några personer kunde tänka sig att vara ledamöter. Leffe Ericsson. Göran Marklund. Jonas Jansson. Men, ingen sekreterare.

Då reste sig en kille från Knivsta IBF. Deras lag bestod av väldigt unga spelare, endast 14-15 år gamla.

– K.P här är jättebra på administrativa grejor. Han kan vara sekreterare. Han pekade då på sin kompis som satt bredvid. K.P, det visade sig vara en ung, blyg kille som hette Klas Pettersson.

Högröd i ansiktet av rodnad så fick han lågmält fram att visst, det kunde han väl vara.

Och så blev det. Klas Pettersson blev vår förste sekreterare. Den första förbunds styrelsen bestod av re-presentanter från sex av seriens tio lag; Sten Ström-berg (Upsala Studenters IF), Klas Pettersson (Knivsta IBK), Henrik Björklöf (Uppsala IBF – ”Rovers”), Jan Hygstedt (SS Dynamo), Leif Ericsson (Gottsunda IF) och Göran Marklund (Hambergs IK).

30 år senare

Allt ser så annorlunda ut idag. Den unga sporten har blivit vuxen. Människorna som var engagerade i Uppländsk innebandy på 80-talet var väldigt unga och utan så stor erfarenhet. Sporten var ny. Men, det är utifrån den bakgrunden som sporten mognat och etablerats. Teknikums IF utvecklades via olika samgåenden till det som idag är Sirius Innebandy. Storvreta IBK fanns med det andra året i seriesystemet, då med en viss Stefan Forsman som klubbens kontaktperson. Storvreta IBK slogs också ihop med några andra klubbar, bl a Ekeby IBK som var en framstående klubb efter några år. Ur bredden föddes det Elitklubbar.

Hallutvecklingen har nu landat i helt nya IFU-arena. Så långt från Tiundaskolans gymnastikhall som nu nyligen rivits. Elitdomare från Uppland finns idag som dömer på högsta nivå. Fjärran från de ”klubbdomare” som utbildades 1987. Media håller idag Innebandy väldigt högt och för UNT är det en självklarhet att skriva på förstasidan om Innebandyn.

Tiden har varit Innebandyns vän. Trettio fantastiska år. Det har varit en fröjd att få vara med om detta. Till en början som ord-förande de fem första åren. Som spelare i Uppsala Stud IF och IS Saga. Som domare under de inledande åren. Som åskådare när Storvreta och Sirius spelat elitmatcher. Slutligen som deltagare i Sunday League de senaste åren.

Hurra för jubilaren!

Sten Strömberg

Sten Strömberg, Upplands Innebandyförbunds första ordförande.

1972-2013
Klas Pettersson vigde sedan hela sitt liv åt innebandy med anställningar både hos Upplands Innebandyförbund och Svenska Innebandyförbundet till för ett par år sedan då han tragiskt gick bort. Av resultat och statistiken byggde Klas nyheter och historier. Han älskade detaljerna och kom ofta ihåg saker samt händelser som ingen annan. Han var även känd som speaker för
Storvreta IBK´s matcher i Fyrishov.
Tack för allt K.P