1. SÄSONGEN 1987/1988

Dags för en serie

Allt var nytt, hur skulle man göra? Förväntningarna var höga och alla var överens om man måste hjälpas åt om vi skall få detta att fungera.

Hallar bokades och det var framförallt i Valsätraskolan, Gottsundahallen och Johannesbäcksskolan som matcherna skulle spelas i. Spelplanen gjordes i ordning genom att man lag omkull bänkar i hörnen för att planen skulle likna en rink och de hopfällbara målen (140 x 105) ställdes på plats. Det fanns inte tillräckligt många målburar så dessa måste köras mellan hallarna.

Man tog fram en värklubbslåda värdklubbslåda som bl.a. innehöll matchprotokoll, tidtagarur, fem bollar, visselpipor och sex stycken domartröjor. Den klassiska värdklubbspinnen och värdklubbslådan vandrade mellan de klubbar som hade ansvar. Värdklubbspinnen bestod av en avkapad innebandyklubba där nyckeln till hallen satt fast med en kedja.

 

Sekretariat skulle bemannas enligt ett värdklubbsschema som bestod av de deltagande lagen i serien. Man införde ett slags klubbdomarsystem där någon från föregående match dömde den kommande matchen. Sanningen är väl att domarkvaliteten var lite ojämn, men det fungera väldigt bra. 

Före seriestart

För att prova serieupplägget så genomförde man en träningsomgång i Brandkårshallen i Uppsala.

Seriestart Upplandsserien

Fredagen den 2 oktober 1987 spelades den första uppländska seriematchen någonsin. Gottsunda IF mötte Teknikums IF i Gottsundahallen. Resultatet hur matchen slutade finns tyvärr inte dokumenterat. Serien med 10 lag som hette division I Uppland med speltiden 3 x15 min fick Upsala Studenter som seriesegrare på samma poäng som Hambergs IBK. En poäng efter kom Uppsala IBF. Serien spelades som en enkelserie. De fyra främsta lagen gick till slutspel första helgen i mars. Här tog sig Hamberg och Teknikum till final. Hamberg vann efter sudden Death med 2-1. 

 

Första distriktsmästerskapet

Det var det första Distriktsmästerskapet för herrar som genomfördes och alla de lag som tillkommit under säsongen fick chansen att delta, det blev totalt 22 lag. I tidernas första DM-final vann Teknikum över Gottsunda efter förlängning. Gottsunda ledde med 3-0 inför den tredje perioden men Teknikum vann den tredje perioden med 4-1 och efter förlängning blev slutresultatet 5-4 till Teknikum IF.

DM avgjorde även vilka två lag som skulle komplettera de åtta lag som redan var klara för div 1. Efter kvalfinalerna blev det Eriksberg BK och Uppsala Västra IBK dom som tog de två sista platserna till kommande div 1.

Vilka var bäst?

Under denna säsong kan man säga att det var fyra lag i en klass för sig. Vilket som var bäst är omöjligt att säga men Upsala Studenter kunde ju titulera sig seriesegrare, Hamberg IK slutspelsvinnare och Teknikum IF distriktsmästare. Om inte annat ett tecken på att det var jämnt i toppen. Säsongens mest kände spelare var tennisstjärnan Joakim Nyström som i några matcher spelade med Upsala Stud.

Pressbevakning

Under säsongen presenterades det tabeller för Upplandsserien med skiftande utseende och något oregelbunden intervall.

Utbildning

En domarutbildning med 21 personer från 10 klubbar genomfördes av UIBF i Uppsala.

Ekonomi

UIBF omsatte 10 611 kr. Det kostade 100 kr att anmäla sig till DM. Domararvodet i seriespelet var 25 kr!

TABELL

 

87/88 – Herrar, division I

 

Upsala Stud IF

9

8

0

1

73-

12

61

16

Hambergs IK

9

7

2

0

65-

13

52

16

Uppsala IBF

9

7

1

1

44-

15

29

15

Teknikums IF

9

6

1

2

50-

17

33

13

Gottsunda IF

9

5

0

4

48-

33

15

10

SS Dynamo

9

4

0

5

32-

41

-9

8

Årsta IK

9

3

0

6

15-

47

-32

6

Sävja IBF

9

2

0

7

36-

70

-34

4

Uppsala Västra IBK

9

1

0

8

26-

60

-34

2

Knivsta IBK

9

0

0

9

13-

94

-81

0

Slutord

Säsongen 1987/88 var förbundets premiärår. Verksamheten under detta år har förflutit relativt bra. Den filosofin med värdklubbar för varje spelomgång som tillämpats har medfört ett ansvar för klubbarna som fungerat med varierande resul-tat. Detta ansvar är en förutsättning för att verksamheten ska fungera. Med erfarenhet från den gångna säsongen och med rätt inställning från klubbarna tror vi att denna ansvarsform kommer att fungera ännu bättre kommande säsong. Att antalet klubbar ökar i den takt som skett är mycket glädjande. Det medför dock ett ökat krav på administrativt arbete som är omöjligt utan klubbarnas samarbete. Kommande år måste vi bygga upp en stabil och väl fungerande organisation.

Till kommande säsong kommer vi att bearbeta Uppsala kommun för att alla större gymnastikhallar ska innehålla ett sett målburar. I takt med att nya klubbar dyker upp utanför Uppsalas gränser måste

SEGRARE SERIESPEL 87-88

Herrar, Division I
Uppsala Stud IF

SIFFROR 87-88

10 lag deltog i det uppländska seriespelet. Totalt spelades 45 matcher i 1 serie.

UIBF STYRELSE 87-88

Ordförande:
Sten Strömberg, Uppsala
Sekreterare:
Klas Pettersson, Knivsta
Kassör:
Henrik Björklöf, Uppsala
Ledamöter:
Jan Hygstedt, Stockholm
Leif Ericsson, Uppsala
Göran Marklund, Uppsala

2. SÄSONGEN 1988/1989

Enorm utveckling

Premiärårets 10 lag hade nu ökat till 24. Alla lag från premiäråret fanns kvar utom Sävja IBF som drog sig ur och fick ersättas av Enköpings IBK i högsta serien.
Matcherna i Uppsala spelades bland annat i Tunabergsskolan och Valsätraskolan. De hopfällbara målburarna fick transporteras mellan hallarna. Bara en liten andel av matcherna spelades utanför Uppsalas gränser nämligen Enköpings hemmamatcher. EIBK gjorde sig bl.a. kända för sin hemmagjorda sarg.

Teknikum överlägsna

Jämnheten från förra säsongens tävlingar var delvis försvunnen. Mycket berodde detta på att division I-seriens dubbelmöten var mer utslagsgivande och rättvisande. Teknikums IF hade klivit fram rejält och vann 17 av seriens 18 matcher. Fem poäng därefter kom Hamberg och ytterligare tre poäng efter kom Upsala Stud. Serien avgjordes i 13:e omgången då Teknikum vann med 6-3 över Hamberg. Seriesegern innebar automatiskt uppflyttning till den nya SM-serien för Teknikum. Hamberg fick dessutom kvala mot Gästriklands division I-tvåa Svibacka men förlorade. Hambergs hemmamatch i kvalet spelades f.ö. i Enköping.

Stor division II-serie

Division II innehöll hela 14 lag, varför det blev en enkelserie. Alla lag utom Knivsta IBK var nybörjare i seriesammanhang och alla lagen var hemmahörande i Uppsala kommun. Alla matcher spelades i Uppsala utom derbyt Vide-Knivsta som spelades i Knivsta sporthall.
Målglada Ling blev seriesegrare före unga Salabacke.

TIF höll nollan hela DM!

När DM avgjordes i Enköping försvarade Teknikums IF sitt guld. Faktum är att man höll nollan genom hela turneringen efter 9-0 mot Årsta (semikval), 6-0 mot Uppsala Södra (Semikval), 1-0 mot Gottsunda (semikval), 4-0 mot Uppsala IBF (semifinal) och 2-0 mot Upsala Stud (final). En av de större överraskningarna var nya IBK Celsius som tog poäng av Hamberg i semikvalet. Munksundet debuterade också i DM och spelade 1-1 mot Enköpings IBK i semikvalet. Denna semikvalgrupp vanns dock av Uppsala IBF.

Studavancemang i Svenska Cupen

Första uppländska lag någonsin att gå vidare i Svenska Cupen var Upsala Stud som vann sin grupp utan att tappa poäng. Gottsunda kom fyra i sin grupp där Järna vann. Hamberg och Uppsala IBF återfanns i samma grupp. Gruppen var jämn och vanns till slut av Vallentuna.
Upsala Stud gick dock till semikval och här hamnade man i ett riktigt getingbo. Stud slutade fyra i gruppen efter att ha spelat oavgjort mot Järna och det relativt nya stockholmslaget Fornudden. Stud förlorade dock mot Haninge. Mot Kolarbyn/Fagersta förlorade Upsala Stud med 2-0. Kolarbyn/Fagersta vann gruppen och så småningom hela Svenska Cupen.

Övrig verksamhet

Även om det mesta fortfarande var inriktat på att hålla seriespelet rullande började verksamheten att utveckla sig. Det bjöds in till en tränarutbildning men intresset var för klent. 39 domare utbildades dock under säsongen.

SEGRARE SERIESPEL 88-89

Herrar, Division I
Teknikums IF
Herrar, Division II
Ling IBK

SIFFROR 88-89

24 lag deltog i det uppländska seriespelet. Totalt spelades 181 matcher i 2 serier.

UIBF STYRELSE 88-89

Ordförande:
Sten Strömberg, Uppsala
Sekreterare:
Ante Miettunen, Enköping
Kassör:
Henrik Björklöf, Uppsala
Ledamöter:
Klas Pettersson, Knivsta
Leif Ericsson, Uppsala
Jonas Jansson, Uppsala 

3. SÄSONGEN 1989/1990

In i en ny tidsålder

Nittiotalet stundade och även den uppländska innebandyn gick in i en ny tidsålder. Denna säsong gjorde många nya orter entré på Upplands innebandykarta. Dessutom spelades den första damserien och ett uppmärksammat landskampsarrangemang ägde rum i Fyrishallen. Seriespelet ökade explosionsartat. 24 herrseniorlag föregående säsong, var nu uppe i 40! Tidigare hade bara funnits lag från Uppsala och Enköpings kommun men denna säsong representeras både Norrtälje, Håbo, Östhammar och Tierps kommun, (dessutom Sigtuna kommun som sedermera flyttades över till Stockholms Innebandyförbund).

Teknikum hängde kvar

För första gången genomfördes den rikstäckande SM-serien. Uppland representerades av Teknikums IF som spelade i div. I nordvästra. Teknikum höll till på nedre halvan av serien men lyckades hänga kvar efter seger i sista omgången hemma mot Alba. En av de största bragderna dittills gjordes när Teknikum besegrade självaste Tomasgården på hemmaplan några omgångar tidigare. I en fartfylld match vände Teknikum i sista perioden och vann med 7-5 mot storlaget.

Stud utan kvalflyt

I herrarnas division II spelade åtta lag om en hägrande kvalplats till SM-serien. Upsala Stud vann serien med bred marginal före Gottsunda. I det dramatiska kvalet möttes Upsala Stud och Björkberg från Hudiksvall. Studan började på hemmaplan med en match som stod 1-1 efter full tid. I förlängningen avgjorde Björkberg. I returen en vecka senare var det Studans tur att vinna i förlängningen och en tredje, avgörande match fick spelas dagen efter. I den matchen vann Björkberg med klara 9-2.

Många lag på väg upp

I de nedre distriktsserierna märktes det ganska tydligt att seriesystemet inte hade ”satt sig” än. Många ambitiösa lag på väg upp hade startat sin färd genom seriesystemet. I vissa fall fick detta till följd att vissa matcher blev ojämna men av någon anledning var serierna nästan alltid jämna.
I division III-serierna vann Munksundet den västra serien medan Årsta vann den östra utan att ha tappat en enda poäng. De nya division IV-serierna dominerades av nya lag. Ekeby IBK vann den norra serien. GUSK vann stort i sista omgången mot just Ekeby och passerade trean, IBS Björns Hög. Minst lika jämnt var det i södra serien där Johannesbäck IBS ledde större delen av säsongen men hamnade trea, en poäng efter Norrtälje IS och Loke IBK. I Loke spelade bl.a. en viss Johannes Gustafsson.

Första damserien

Den första damserien spelades. Serien hade 16 omgångar men startade först i december, så det blev en intensiv serie. Uppsala IBF ledde serien fram till sista omgången. Då spelades en helt avgörande seriefinal mellan Uppsala IBF och Storvreta. Storvreta vann matchen och tog hem serien två poäng före Uppsala IBF och GUSK.

Årstaskräll i DM

Under våren spelades DM-slutspelet i Bolandsskolan. I den nya damklassen möttes Storvreta och Björns Hög i finalen och Storvreta vann. I herrklassen slog Uppsala IBF överraskande ut Teknikum i åttondelsfinalen. I kvartsfinalen svarade Årsta för en skräll när man vann över Hamberg. Årsta höll på att fullfölja skrällen; efter två minuter av semifinalen ledde man med 2-0 mot Upsala Stud. Stud vände dock och gick till final efter 4-2. I finalen mötte man Upsala IBF. Finalen slutade 2-2 men efter straffar stod Uppsala IBF som segrare.

Första landskampen

Den 2 december spelades landskampen mellan Sverige och Finland i Fyrishallen. Förutom att det var den första innebandylandskampen i Uppland, var det den första innebandymatchen någonsin som direktsändes i TV. SVT visade matchen och sändningen hade 360.000 tittare. Sverige vann matchen med 10-2 och publiksiffran i Fyrishallen var 388. I och med matchen publicerade UNT för första gången ett lite större reportage om innebandy.

Första kansliet

I oktober 1989 deltidsanställde UIBF Klas Pettersson som kanslist. Kansliarbetet sköttes hemifrån.
Denna säsong delades även Guldpipan ut till distriktets bäste domare för första gången. Priset gick till Peter Lundqvist.

Regelnyheter

På regelsidan infördes tekningslinjen på klubban denna säsong och lagen fick möjlighet att begära time-out. Avvaktande utvisning infördes också. Den största förändringen var dock att målburarna hade blivit större. Gamlishallen i Gamla Uppsala började användas och det största lyftet var att matcherna där spelades med sarg! Gamlishallen kom att bli den hall i Uppland där det spelades flest matcher under 90-talet.

Domararvoden

För en dömd match i distriktets högsta herrserie fick domarna 90 kr var. I trean och fyran var arvodet 75 kr! I damserien fick man 60 kr för en match men där var matchtiden 3×10 att jämföra med 3×15 i herrserierna.

Floorbolldebatten

På riksnivå inom innebandyn pågick den s.k. floorbolldebatten där det diskuterades huruvida innebandyn skulle behålla sitt namn eller om man skulle döpa om sporten till floorboll.

Siffror

49 lag deltog i det uppländska seriespelet. Totalt spelades ca 350 matcher i 6 serier.

SEGRARE SERIESPEL 89-90

Damer, division I
Storvreta IBK
Herrar, division II
Upsala Stud IF
Herrar, division III västra
Munksundets FK
Herrar, division III östra
Årsta IK
Herrar, division IV norra
Ekeby IBK
Herrar, division IV södra
Norrtälje IS
DM-final, damer
Storvreta IBK – IBS Björns Hög 4-1
DM-final, herrar
Uppsala IBF – Upsala Stud IF 4-3 efter straffar

Utmärkelser 89-90

Årets domare:
Peter Lundqvist, Uppsala

UIBF STYRELSE 89-90

Ordförande:
Sten Strömberg, Uppsala
Sekreterare:
Klas Pettersson, Knvista
Kassör:
Anette Miettunen, Enköping
Ledamöter:
Leif Ericsson, Uppsala
Henrik Björklöf, Uppsala 

Tabeller och poängligor 89-90

Poängligor 1989/1990