4. SÄSONGEN 1990/1991

Första ungdomsserierna

Trots att Uppland var ett av de distrikt som bildades sist, hade UIBF redan klättrat till att vara det fjärde största distriktet, inte långt efter trean Småland. Bland de nya orterna på kartan detta år märktes Heby och Rimbo. Denna säsong spelades det för första gången ungdomsserier även om inte genomslaget blev så stort. Totalt elva lag deltog i tre serier, en för P74, en för P76 och en för P78. Noterbart är att Storvreta ännu inte hade något ungdomslag i seriespel.

Teknikum till slutspel!

Säsongens största glädjeämne var Teknikums herrar som knep en tredjeplats i div. I nordöstra genom att slå Kolarbyn/Fagersta i sista omgången. Tredjeplatsen räckte till ett ”slutspelskval”. Där förlorade Teknikum mot heta stockholmsnykomlingen Balrog och på hemmaplan mot Umeå IBK.

Historien upprepar sig

Återigen vann Upsala Stud herrtvåan med betryggande marginal. Återigen var det Gottsunda som kom på andra plats och återigen föll Studan mot ett hälsingelag i kvalet upp till högsta serien. Den här gången var det IBK Hudik som gick upp. Ett av säsongens mer uppseendeväckande resultat i herrtvåan var när Upsala Stud slog Hamberg med 17-2. Tidigare hade matcherna dem emelllan alltid varit jämna. Hamberg fick lämna serien tillsammans med nykomlingen Årsta.

Unga lag stormar fram

De två topplagen i division IV norra föregående säsong, Ekeby och Gamla Upsala SK, vann var sin division III-serie. Ekeby vann den västra och GUSK den östra. I division IV vann nya Storvreta IBK den norra serien, Björns Hög vann den västra, Johannesbäck vann den östra och SK Vide med 16-årige Mikael Holmer vann den södra serien. På herrsidan spelades också en reservserie för första gången.

Storvreta fortfarande bäst

På damsidan fanns det underlag till två serier. Storvreta vann den norra serien en poäng före Gottsunda. I den södra serien segrade Björns Hög. Storvreta och Björns Hög möttes sedan i en final där Storvreta vann. Ett annat populärt inslag i damserierna denna säsong var den all star team-match mellan norra och södra serien som spelades i Gamlishallen på våren.

Uppsala IBF vann DM igen

Herrarna i Uppsala IBF upprepade DM-segern från förra året. Man vann finalen även denna gång efter straffar men nu var det Gottsunda som fick se sig besegrade. På damsidan var det samma finallag som 1990 och Storvreta slog Björns Hög igen.

Första SM:et för juniorer

SM för herrjuniorer spelades för första gången. Enda uppländska lag att delta var Gottsunda IF. De kom tvåa i sin kvalgrupp som spelades i Sundsvall men detta räckte inte för avancemang.

Siffror

Vid säsongens slut fanns ca 1.200 licensierade spelare i Uppland. 82 lag deltog i seriespelet. Totalt spelades ca 650 matcher i 13 serier.

SEGRARE SERIESPEL 90-91

Damer, division I norra
Storvreta IBK
Damer, division I södra
IBS Björns Hög
Herrar, division II
Upsala Stud IF
Herrar, division III västra
Ekeby IBK
Herrar, division III östra
Gamla Upsala SK
Herrar, division IV norra
Storvreta IBK
Herrar, division IV södra
SK Vide
Herrar, division IV västra
IBS Björns Hög
Herrar, division IV östra
Johannesbäck IBS
Herrar reserv
Uppsala Södra IC
Pojkar 74
Bälinge IF
Pojkar 76
Danmarks IF
Pojkar 78
Gottsunda IF

Utmärkelser 90-91

Årets domare: Johan Andersson (numer Ericsson), Uppsala

UIBF STYRELSE 90-91

Ordförande:Sten Strömberg, Uppsala
Sekreterare:
Klas Pettersson, Knivsta (t.o.m. 901231)
Lennart Wahlgren, Uppsala (fr.o.m. 910101)
Kassör:
Ante Miettunen, Enköping
Ledamöter:
Erik Johansson, Uppsala
Lennart Wahlgren, Uppsala (t.o.m. 901231)
Klas Pettersson, Knivsta (fr.o.m. 910101)
Leif Ericsson, Uppsala

5. SÄSONGEN 1991/1992

Teknikum åkte ur…

Efter fjolårets slutspelplats var det många som trodde att Teknikums herrar skulle tillhöra övre halvan i division I. Nu blev det i stället nedre halvan där fyra lag hamnade inom en poäng. Teknikum vann bara två matcher och slutade på sista plats. Flest poäng i TIF gjorde Johan Davidsson.

…och ersattes av Ekeby

Nykomlingen Ekeby IBK fortsatte att fara fram som en komet. När hälften var spelad av herrtvåan ledde man stort. Nu tappade Ekeby en del på slutet men vann ändå serien med tre poängs marginal. Tvåa och trea kom Uppsala IBF resp. SS Dynamo som klev fram när det gick sämre för gamla storlag som Upsala Stud och Gottsunda. Gottsunda åkte ur serien tillsammans med Ling. En klassisk epok gick i graven efter denna säsong då SS Dynamo dumpade sitt rosa matchställ.

Ekeby ställdes mot gästrikelaget Svibacka i kvalet. Ekeby började på hemmaplan och inför 321 åskådare i Gamlishallen fick Ekeby bästa tänkbara start. Man vann med 8-1 och hade mer än ena benet i högsta serien. I returmatchen i Sandviken en vecka senare gjorde förvisso Svibacka åtta mål men man släppte in lika många. Saken var klar. Ekeby IBK hade gått upp i högsta serien på kortast möjliga tid.

Nykomlingar vann i trean

Både Vide och Björns Hög vann sina serier föregående säsong. Nu var man nykomlingar och vann igen. Vide vann den västra serien före Luthagen. Björns Hög drog längsta strået i östra treans triangeldrama som också bestod av Johannesbäck och Loke.

Osannolik dramatik i södra fyran

I division IV norra lyfte sig IBK Rödberget flera snäpp jämfört med föregående säsong. Nu vann man serien utan att förlora en match. Västra fyran vanns av Enögla IBK som passerade Västerlövsta IBK i sista omgången. Västerlövsta gick sedan upp efter kval.

I den södra division IV-serien var dramatiken maximal. Kampen stod mellan Rosersbergs IK och Håbo IBK. I den sista omgången spelade RIK först och vann sin match med 12-2. Håbo var därmed tvungna att slå Marcus IBK med åtta mål. Efter halva matchen stod det 3-3…Med tio sekunder kvar av matchen gjorde dock Håbo 12-4 (stolpe in!). Med samma poäng, samma målskillnad men med fler gjorda mål tog Håbo hem seriesegern. I denna serie återfanns även SK Triangeln som spelade in en egen skiva under säsongen!

Många nya klubbar

På herrsidan fanns två division V-serier med idel nya klubbar. Bland dessa 16 klubbar är det bara tre som har överlevt, däribland Lamadjurets AIBC och IFK Dannemora/Ö som idag är två mycket levande föreningar. Division V norra vanns f.ö. av IBF Atletik medan Enköpings FF vann den södra serien.

Även damseger för Ekeby

Damerna hade en division I-serie som återigen vanns av Storvreta IBK. I den nya division II-serien vann Ekeby och gick upp i högsta distriktsserien tillsammans med Uppsala Västra IBK. Ekeby förlorade bara två matcher varav den ena var en W.O.-förlust!

Fartfyllt DM

I ett fartfyllt DM där slutspelet avgjordes i Enköping höll Atletik på att skrälla i kvarten mot Teknikum men division V-laget föll med 3-2. Ekeby slog ut Årsta i åttondelen efter straffar och Vide på samma vis i kvarten. Ekeby åkte dock ut mot Uppsala IBF som därmed nådde sin tredje raka DM-final. I finalen var dock Teknikum vassast och vann med 4-1 efter tre mål av Dimitar Kostov.

Även i damklassen blev det en del straffavgöranden men till slut var det samma finalpar som tidigare. Den här gången stod dock Björns Hög emot riktigt länge mot Storvreta och ledde faktiskt efter halva matchen. Till slut vann dock Storvreta med 3-1 och tog sitt tredje DM-guld. I den nyinstiftade junior-DM-klassen tog Håbo hem guldet.

Inget cupflyt för Storvreta

Storvretas damer släppte bara in ett mål men kom bara på tredje plats i sin kvalgrupp i Svenska Cupen. Köping, Hagsätra och Storvreta hade alla var sin seger och spelade oavgjort inbördes.

Dubbelt så många ungdomslag

Antalet ungdomslag i Uppland fördubblades till 22 stycken. Mest framgångsrika var Alunda IF som vann tre av fem pojkserier. Flickserier saknades men i yngsta pojkserien deltog Storvreta med ett flicklag.

Siffror

Vid säsongens slut fanns 1.877 licensierade spelare i Uppland. 109 lag deltog i seriespelet. Totalt spelades ca 1.000 matcher i 17 serier.

SEGRARE SERIESPEL 91-92

Damer, division I
Storvreta IBK
Damer, division II
Ekeby IBK
Herrar, division I nordöstra
Mora IBK
Herrar, division II
Ekeby IBK
Herrar, division III västra
SK Vide
Herrar, division III östra
IBS Björns Hög
Herrar, division IV norra
IBK Rödberget
Herrar, division IV södra
Håbo IBK
Herrar, division IV västra
Enögla IBK
Herrar, division V norra
IBF Atletik
Herrar, division V södra
Enköpings FF
Herrar, reserv västra
Ekeby IBK
Herrar, reserv östra
SK Vide

Utmärkelser 91-92

Årets domare: Johan Andersson (numer Ericsson), Uppsala

UIBF STYRELSE 91-92

Ordförande:
Sten Strömberg, Uppsala
Sekreterare:
Lennart Wahlgren, Uppsala
Kassör:
Per Nyberg, Uppsala
Ledamöter:
Klas Pettersson, Knivsta
Lars Englundh, Enköping
Kent Sjöberg, Uppsala
Malin Hartman, Uppsala (suppleant)

6. SÄSONGEN 1992/1993

Tufft motstånd i SM-serien för Ekeby

Ekeby var nykomlingar i division I och hade under sina tre tidigare säsonger bara förlorat fyra matcher. Man hade förstärkt laget med bl.a. Johan Davidsson, Roberth Granath och Emil Söderhjelm. Efter 4-4 mot Hagsätra i inledningen var det dags för hemmapremiär i Gamlishallen mot Balrog. En match som lockade 345 åskådare och slutade med 6-5-seger för Balrog. Ekeby med en snittålder under 20 år slutade så småningom på sista plats och fick lämna serien tillsammans med Haninge.

Storvreta och Alunda flyttades upp

Storvreta vann 13 av 14 matcher i damettan. Tillsammans med tvåan Alunda IBK kvalificerade man sig för damernas nya division I kommande säsong. Ärentuna SK vann damernas division II men gick efter säsongen in i Teknikums IBK. I en tät upplaga av herrtvåan stod SK Vide som slutsegrare tre poäng före Teknikum. Seriesegern gav en kvalplats till högsta serien men i detta kval föll Vide mot falulage BIK Lugnet. I stället gick man upp till nya division II tillsammans med Teknikum, Munksundet och Uppsala IBF.

Serieomläggningen påverkade

Serieomläggningen inför den kommande säsongen påverkade uppflyttningsstecken i serierna. Från division III gick de tre bästa lagen upp till nya trean alltså det som kom att bli högsta distriktsserien. Egentligen var utdelningen mycket generös men man kunde också – om man ville – se det som att man åkte ner om man inte kom bland de tre främsta eftersom divisionerna bytte namn. Den västra trean vanns av Enögla före lokalkonkurrenten Enköpings IBK. I den östra serien vann Johannesbäck före Rödberget. I division IV norra stod kampen mellan Bälinge IF och Söderfors. BIF tog hem segern. I den västra fyran vann Enköpings FF och i söder segrade Sunnersta IBK.

Fyra division V-serier

Det fanns fyra division V-serier och massvis av nya lag. Av de 30 lagen gick flertalet upp i nya femman. Serierna vanns av Nyby IBK (norra), Hagunda IF (västra), Alunda IBK (östra) och Högåsens IBK (södra).

Riktiga kanslilokaler

UIBF:s kansli flyttade in i Idrottens Hus vid Stabby Backe och de första riktiga kanslilokalerna var ett faktum. Ulf Nyberg var deltidsanställd kanslist.
Årets förening utsågs för första gången och utmärkelsen gick till Storvreta IBK.

Inget avancemang för Storvretadamer

Det enda uppländska laget som vann sin kvalgrupp i Svenska Cupen för damer var Alunda IBK. Storvreta hade hamnat i en svår grupp som vanns av KFUM Örebro före HSK Falun. Det var sista gången Svenska Cupen arrangerades på damsidan och hösten 1993 fick damerna sina första förbundsserier.

Distriktsturnering för damer

I december 1992 hölls en distriktsturnering i Falun där syftet var att landslagsledningen skulle hitta spelare till det nystartade damlandslaget. Uppland och Gästrikland bildade ett av de deltagande lagen i turneringen men lyckades inte få med någon spelare i den första truppen.

Haninge vann Videcupen igen

Haninge IBK lyckades upprepa fjolårets seger i Videcupen som avgjordes under påsken i Knivsta sporthall. Man slog arrangörsföreningen SK Vide efter straffar i finalen. På damsidan vann Ärentuna över Tullinge med 6-2.

Siffror

Vid säsongens slut fanns 2.779 licensierade spelare i Uppland, varav 27,2% (756) med B-licens. 161 lag deltog i seriespelet. Totalt spelades ca 1.300 matcher i 22 serier.

SEGRARE SERIESPEL 92-93

Damer, division I
Storvreta IBK
Herrar, division I östra
Balrog IK
Herrar, division II
SK Vide
Herrar, division III västra
Enögla IBK
Herrar, division III östra
Johannesbäck IBS
Herrar, division IV norra
Bälinge IF
Herrar, division IV södra
Sunnersta IBK
Herrar, division IV västra
Enköpings FF
Herrar, division V norra
Nyby IBK
Herrar, division V södra
Högåsens IBK
Herrar, division V västra
Hagunda IF
Herrar, division V östra
Alunda IBK
Herrjuniorer A, division I
Enköpings IBK
Herrar, reserv klass I
Ekeby IBK
Herrar, klass II västra reserv
Munksundets FK
Herrar, klass II östra reserv
IBK Rödberget

DM-final, damer:
Uppsala IBF – IBS Björns Hög, 3-2
DM-final, herrar:
SS Dynamo – Upsala Stud IF, 7-2

Utmärkelser 92-93

Årets förening
Storvreta IBK
Årets domare

Johan Andersson (numer Ericsson), Uppsala

UIBF STYRELSE 92-93

Ordförande:
Anant Dharamshi, Knivsta
Vice ordförande:
Erik Johansson, Uppsala
Sekreterare:
Klas Pettersson, Knivsta
Kassör:
Per Nyberg, Uppsala
Ledamöter:
Lars Englundh, Enköping
Malin Hartman, Uppsala
Kent Sjöberg, Uppsala
Ulf Nyberg, Uppsala (suppleant)

7. SÄSONGEN 1993/1994

Storvretadamer till slutspel

Storvretas damer kom på tredje plats i den nya division I-serien vilket innebar slutspel. Där stötte man på Hagsätra direkt. SIBK vann en match men Hagsätra vann de två övriga. Alunda IBK kom sexa och hängde kvar i serien.

Ekeby upp igen

Ekeby som åkte ur SM-serien föregående säsong hamnade i den nya, rikstäckande division II-serien. I sista omgången var det både derby och seriefinal. Ekeby slog Teknikum inför fulla läktare i Fyrishovs B-hall. Ekeby gick upp i högsta serien igen och Teknikum missade andraplatsen som gav kval. Uppsala IBF kom sjua och kvalade sig kvar i serien. Munksundet kom näst sist och åkte ur.

Teknikum i ny skepnad

Teknikums IBK bildades och tog över innebandyverksamheten från Teknikums IF. Man tog även över damlaget från Ärentuna SK. Trots att herrarna inte vann sin serie blev det en bra säsong för Teknikum. Det nya damlaget vann nämligen sin serie och i DM tog Teknikum en dubbel med seger på både dam- och herrsidan. I junior-DM vann Uppsala IBF med spelare som Max Holst och Fredrik Axebäck i laget.

Fanna vann jämn damtrea

I damernas division III-serier vann Fanna före Dynamo i västra serien. Lagen hade samma poäng och målskillnad men Fanna hade gjort fler mål. I östra serien vann Frötuna före Liljan. Liljan förlorade inte en match i serien. I kvalet var det sedan Dynamo som gick upp.

Tredje raka för Enögla

I herrtrean vann nykomlingen Enögla IBK som därmed tog sin tredje raka serieseger. Starkt bidragande var trion Richard Hansen-Tobias Eriksson-Petri Karppinen som tillsammans svarade för 93 poäng. Poängligan i herrtrean vanns dock av Per Kastenholm i Rödberget som kom tvåa i serien. Rödberget svarade också för en snabb klättring i seriesystemet. Denna säsong fick man visserligen kvala men där tog det stopp när man kom sist i den långa kvalserien.

Årsta gjorde det igen

Det är inte många lag som lyckats vinna sin A-lagsserie utan att tappa poäng. Årsta IK gjorde det 1989/90 och nu fyra år senare gjorde man om bedriften. ÅIK vann östra fyran åtta poäng före Bälinge IF. Till denna säsong hade Uppsala Ekeby IBF gått in i Årsta. I den västra fyran segrade Lamadjuret som hade lika många poäng som sin rival, Enköpings FF. Sluttabellerna i division IV-serierna innehåller bara sju lag per serie sedan Västerlövsta IBK uteslöts från den västra och Salabacke från den östra.

Nya kometlag

I division V fanns det två lag som spelade sin andra säsong i seriespel och även tog sin andra serieseger. I den västra serien var det Hagunda IF och i den östra Nyby IBK där Mattias Jalstrand svarade för 56 poäng på 14 matcher. I den norra division V-serien vann IFK Dannemora/Ö och i söder segrade Ramstalunds IBK.
Division VI-serierna var två femlagsserier. I den västra vann Trikadien före VP och i den östra vann nya Tierps IBS.

Siffror

Vid säsongens slut fanns 3.361 licensierade spelare i Uppland, varav 33,4% (1.124) med B-licens. 194 lag deltog i seriespelet. Totalt spelades ca 1.500 matcher i 27 serier.

Heltidsanställd kanslipersonal

UIBF:s kansli i Idrottens Hus flyttade från Stabby Backe till Portalgatan. Kansliet anställde för första gången en konsulent på heltid och det var Klas Pettersson. Våren 1994 anställdes även Johnny Johansson på heltid.

SEGRARE SERIESPEL 93/94

Damer, division II
Ärentuna SK/Teknikums IBK
Damer, division III västra
IBF Fanna
Damer, division III östra
Frötuna IBF
Damer reserv klass I
Alunda IBK
Flickor 78
Storvreta IBK 1
Flickor 80
Storvreta IBK 2
Herrar, division III
Enögla IBK
Herrar, division IV västra
Lamadjurets AIBC
Herrar, division IV östra
Årsta IK
Herrar, division V norra
IFK Dannemora/Ö
Herrar, division V södra
Ramstalunds IBK
Herrar, division V västra
Hagunda IF
Herrar, division V östra
Nyby IBK
Herrar, division VI västra
IF Trikadien
Herrar, division VI östra
Tierps IBS
Herrjuniorer A, division I västra
Teknikums IBK
Herrjuniorer A, division I östra
Uppsala IBF
Herrjuniorer B
Teknikums IBK
Herrar, reserv klass I
Munksundets FK
Herrar, klass II västra reserv
Skyttorps IF C
Herrar, klass II östra reserv
Teknikums IBK
Pojkar 78 norra
Alunda IF
Pojkar 78 södra
Storvreta IBK 2
Pojkar 80 norra
Alunda IF
Pojkar 80 södra
BK Bomben
Pojkar 82
Storvreta IBK 1
Pojkar 84
Uppsala IBF

utmärkelser 93/94

Årets förening
Fyrislunds BK
Årets domare
Johan Öberg, Enköping

UIBF STYRELSE 93/94

Ordförande
Anant Dharamshi, Knivsta
Vice ordförande
Malin Hartman, Uppsala (t.o.m. 940315)
Jan Carlsson, Bälinge (fr.o.m. 940315)
Sekreterare
Anders Murman, Uppsala
Kassör
Jon Kennedy, Uppsala (t.o.m. 940215)
Peder Jacobsson, Uppsala (fr.o.m. 940215)
Ledamöter:
Erik Eriksson, Uppsala
Johnny Johansson, Uppsala (t.o.m. 941221)
Per Eriksson, Uppsala (suppleant)

8. SÄSONGEN 1994/1995

Framgångar i massor

Från att tidigare ha varit ett utsvultet distrikt när det gäller framgångar blev Uppland mer än mättat under en otrolig marshelg i Borlänge. Under denna helg gjorde Alunda IBK:s Camilla Granelid debut som första uppländska spelare i ett innebandylandslag. Samma helg tog Storvreta IBK distriktets första SM-medalj någonsin när man tog brons för Flickor 16. Några timmar senare blev det även ett silver för Pojkar 16.

Första SM-slutspelet

Under våren tog sig Storvreta IBK även till SM-slutspel på damsidan och gick till kvartsfinal, vilket var det första uppländska seniorlaget i SM-slutspel någonsin. I högsta damserien hängde Teknikum kvar medan Alunda IBK åkte ur. IBS Björns Hög vann damtvåan och gick upp efter kvalseger.

Ekebyherrar femma i högsta serien

I herrarnas högsta serie (division 1) var det svårt att hänga kvar med tanke på serieomläggningen men Ekeby IBK grejade en femteplats och nytt kontrakt i sista omgången.

ESK och Vesta nya namn i herrtvåan

I herrarnas division II hängde Teknikum och Vide kvar medan Enköpings SK (tidigare Enögla) åkte ur. IF Vesta (tidigare Uppsala IBF) fick kvala för nytt kontrakt men från detta kval gick bara division III-segraren Munksundet upp. Poängligan i div. II vanns av Vides Mikael Holmer med 32 mål och 10 assists.

EM-guld till Granelid
På landslagsnivå var Camilla Granelid med om att ta hem damernas första EM-guld någonsin när öppna EM spelades i Schweiz.

Uppland tilldelas VM-arrangemang
I december 1994 tilldelades UIBF ett delarrangemang av VM 1996.

Jennifer och Johan i all star team
I samband med Innebandykongressen i Örebro hade ett norrlag och söderlag tagits ut på både dam- och herrsidan med landets bästa spelare. Både Storvretas Jennifer Söderberg och Ekebys Johan Davidsson fick vara med om detta evenemang.

Första upplänningen i SIBF-styrelsen
Som första kvinna och som första upplänning någonsin valdes Malin Hartman in i Svenska Innebandyförbundets styrelse.

Nära JSM-slutspel för Ekeby
Efter inledande 2-2 hemma i kvalet i Stordammsskolan, ångade Ekebys juniorer på med resultaten 5-0 och 10-4 i kvalet i JSM. Sedan 9-2 i kvalfinalen mot Duvbo. I regionsslutspelet i Järfälla blev det också gruppvinst efter 11-4 mot Huddinge och 7-4 mot Balrog. Regionssemifinalen hade man också som i en liten ask men Grimsta vände på steken och vann med 4-2. Upplagan av Ekebys juniorer var annars bästa tänkbara med namn som Johannes Gustafsson, Lars Johnsson, Johan Karén och Mikael Åkelid.

Cuper i Uppsala
Uppsala börjar göra sig känt som en bra cuparrangör. När Fyrislund arrangerade sin försäsongsturnering Shellcupen i Fyrishov, vann Balrog över Fornudden i finalen. I mellandagarna arrangerade Storvreta IBK UNT-cupen för andra gången och 126 ungdomslag från hela Sverige deltog.

Siffror
Vid säsongens slut fanns 3.995 licensierade spelare, varav 41,3% (1.648) med B-licens. 234 lag deltog i seriespelet. Totalt spelades ca 1.600 matcher i 32 serier.

Fortsatt ungdomsökning väntas

Under säsongen var ökningen ca 25% men det finns ännu mer att växa på ungdomssidan.
En allians bland Uppsalas innebandyklubbar startades. Främsta syftet är att få till stånd ett hallbygge.

Damerna i IFK Dannemora/Ö vann division III norra utan poängförlust och började klättringen i seriesystemet. Kometlagen Nyby IBK och Hagunda IF fick 23 poäng vardera i div. IV södra men Nyby vann serien. Hagunda gick dock också upp i högsta disktriktsserien efter kval. Alunda IBK vann div. V östra före Alunda IF. Funbo IF tog över IBK Ångelstas plats i seriesystemet. Efter några säsongers kamp gick IBK Bälinge och Bälinge IF samman. BIF behölls som innebandyförening och tog över IBK-spelarna. Heby AIF var nya i seriesystemet.<Å>

SEGRARE SERIESPEL 94-95

D1Ö
Hagsätra IBK
D2
IBS Björns Hög
D3N
IFK Dannemora/Ö
D3S
U-a Västra IBK
Damer reserv
Storvreta IBK
H1N
Kista IBK
H2
Gävle GIK
H3
Munksundets FK
H4N
IFK Dannemora/Ö
H4S
Nyby IBK
H5C
IF Trikadien
H5V
IBK Golem
H5Ö
Alunda IBK
H6N
Uppsala IBS
H6V
Morgongåva SK
H6Ö
IBK U-a Teknologer
HJA
Ekeby IBK
HJB
Teknikums IBK
Herrar reserv
Årsta IK
H Klass2 C
Frötuna IBF
H Klass2 V
Enköpings FF
H Klass2 Ö
Skyttorps IF
P79
Björklinge BK
P80N
Bälinge IF
P80S
IF Vesta
P81
Storvreta IBK
P82
Storvreta IBK
P83
Storvreta IBK 2
P84
Storvreta IBK
P85
Storvreta IBK 2
P86
Teknikums IBK

utmärkelser 94-95

Årets förening
Storvreta IBK
Årets domare
Göran Junhager, Uppsala

UIBF STYRELSE 94-95

Ordförande
Anant Dharamshi, Knivsta
Sekreterare
Anders Murman, Uppsala                    Vice ordförande
Jan Carlsson, Bälinge
Kassör
Håkan Österberg, Uppsala
Ledamöter
Erik Eriksson, Uppsala, Anders Öman,Vänge, Håkan Bengtsson, Malin Hartman, Uppsala (supperlant)

9. SÄSONGEN 1995/1996

1996 – VM-året!

VM och dess förberedelser präglade större delen av säsongen. 9-10 februari 1996 genrepades det med landskamper. Sverige-Tjeckien sågs av 946 åskådare på fredagen vilket var nytt publikrekord för innebandy i Uppland. VM spelades 11-16 maj 1996 och publikmässigt blev det ett mycket bra facit med tanke på förutsättningarna. Trots att Sverige inte spelade i Uppsala och att vardagsmatcherna började på eftermiddagen blev publiksnittet 630/dag. Mest folk lockade matchen Finland-Ryssland då det var 836 åskådare i Fyrishov. Singapore blev stora publikfavoriter och arrangemangsmässigt höll turneringen mycket hög standard. UIBF hade tre medarrangörsföreningar; Fyrislunds BK, Frötuna IBF och Uppsala City IBK. UIBF hade också ett VM-kansli på Kungsgatan 22 där Lennart Wahlgren var anställd. Lokal VM-general var Erik Eriksson. Övriga i Upplands lokala organisationskommitté var Anant Dharamshi, Anette Jacobsson, Anders Fernlöf, Klas Pettersson, Anders Murman, Roger Berglund och Jan Carlsson.

Innebandyns genombrott
Med tanke på det svenska guldet i VM, de 15.106 finalåskådarna i Globen och miljonen framför TV-apparaterna var detta innebandyns verkliga genombrott!

Slutspel igen
Upplands största sportsliga framgång blev damerna i Uppsala City IBK (tidigare Storvreta IBK) som tog sig till SM-slutspel. Där åkte man dock ut direkt mot Sjöstad. Nykomlingen Björns Hög åkte ur damernas högsta serie medan Teknikums IBK kom sexa och hängde kvar.

Citys herrar hängde kvar
Även på herrsidan var Uppsala City ett nytt namn där man hade tagit över Ekebys plats i den nya Elit Norra. Före säsongen hade man gjort två riktigt starka värvningar på forwardssidan. Dels var det Max Holst, 21 år och dels Mikael Holmer, 20. City hade en slutspelplats inom räckhåll men tog för få poäng på hemmaplan och hamnade på nionde plats vilket innebar kval. I kvalet tog man sju av åtta poäng och hängde kvar i eliten.

Munksundet – nykomling utan respekt
I division I på herrsidan var Munksundets FK en respektlös nykomling som kom tvåa i serien efter överlägsna Grimsta AIK. SK Vide åkte ur division I efter tre säsonger. De ersattes av Årsta IK som vann herrtvåan efter att bara ha förlorat seriepremiären.

Vesta föll i kvale
På damsidan vann Vesta högsta distriktsserien men förlorade mot Smedjebacken i kvalet.
Damerna i Söderfors IBK vann div. III östra utan förlust och Therese Edin vann poängligan.

Uppsalalagen fick konkurrens
I övrigt när det gäller seriespel var detta säsongen när uppsalalagen fick ge sig mot landsortslagen. Bland seriesegrarna märktes Blidö, Morgongåva, Midas, Grillby, Alunda och Fanna. Wattholma IBK tog över Årbys plats i seriesystemet.

Distriktslag en nyhet
Nytt för säsongen var att Uppland hade tre stycken distriktslag. Under SM i Göteborg gick Upplands P15-lag till kvartsfinal där man slås ut av Västergötland med 8-2.
Herrarnas U19-landslag var också nystartat och här fanns Teknikums Fredrik Åhker med i premiärmatchen. Sedermera togs även Micael Lindén (Teknikum) och Rory Davies (Vide) ut. Säsongsstarten präglades av kommunalstrejken som gjorde att 46 seriematcher och tre distriktslagsläger fick flyttas.

Cuper i Uppsala
Shellcupen som arrangeras av Fyrislunds BK på försäsongen hade stort intresse och Haninge slog Örnsköldsvik i finalen. Vid årsskiftet arrangerades UNT-cupen av Storvreta IBK. Antalet deltagande lag hade vuxit till 192. I år kom det dessutom lag från Finland, 13 stycken.

Regeländringar
De nya internationella reglerna infördes vilket bl.a. innebär införandet av målvaktsområdet som kommer att få bort den ökända ”köttmuren”. Vidare blev det förbjudet att passa bollen till målvakten mer än en gång innan bollen gått över mittlinjen eller förlorats till motståndarna.

Premiär på Oddset
Under SM-slutspelet hade innebandyn premiär som spelobjekt på Tipstjänsts spel Oddset.

Siffror
Vid säsongens slut fanns 4.308 licensierade spelare, varav 43,7% (1.883) med B-licens. 283 lag deltog i seriespelet. Totalt spelades ca 1.850 matcher i 40 serier.

SEGRARE SERIESPEL 95-96

Damer division I östra
Hagsätra IBK
Damer, division II
IBS Björns Hög
Damer, division III norra
IFK Dannemora/Ö
Damer, division III södra
U-a Västra IBK
Damer reserv klass I
Storvreta IBK
Herrar division I norra
Kista IBK
Herrar div II mellersta Svealand
Gävle GIK
Herrar division III
Munksundets FK
Herrar division IV norra
IFK Dannemora/Ö
Herrar division IV södra
Nyby IBK
Herrar division V central
IF Trikadien
Herrar division V västra
IBK Golem
Herrar Division V Östra
Alunda IBK
Herrar Division VI norra
Uppsala IBS
Herrar division VI västra
Morgongåva SK
Herrjuniorer A
Ekeby IBK
Herrjuniorer B
Teknikums IBK
Herrar reserv klass I
Årsta IK
Herrar klass II central
Frötuna IBF
Herrar, klass II västra reserv
Enköpings FF
Herrar, klass II östra reserv
Skyttorps IF
Pojkar 79
Björklinge BK
Pojkar 80, norra N/A
Bälinge IF
Pojkar 80, södra N/A
IF Vesta
Pojkar 81 N/A
Storvreta IBK
Pojkar 82 N/A
Storvreta IBK
Pojkar 83 N/A
Storvreta IBK 2
Pojkar 84 N/A
Storvreta IBK
Pojkar 85 N/A
Storvreta IBK 2
Pojkar 86 N/A
Teknikums IBK

utmärkelser 95-96

Årets förening
Munksundets FK
Årets domare
Mattias Lundberg, Uppsala

UIBF STYRELSE 95-96

Ordförande
Anant Dharamshi, Knivsta
Sekreterare
Erik Eriksson, Uppsala
Vice ordförande
Anders Murman, Uppsala
Ledarmöter
Therese Bergman, Enköping
Anders Öman, Vänge
Malin Hartman, Uppsala

10. SÄSONGEN 1996/1997

Het slutspelsvår

Under våren handlade mycket om Uppsala City IBK. Under SM-seriens sista säsong kom man på tredje plats i div. I östra. När slutspelet sedan började gick man från klarhet till klarhet. Man gick ända till semifinal där man dessutom lyckades slå giganterna Högdalen i den första matchen. Högdalen vann dock sedan hela SM. Uppsala City fick brons, vilket var Upplands första medalj i ett senior-SM. En stor framgång!

Hagunda tog också medalj

Brons blev det även för Hagundas P15-lag i SM.

Nedflyttning för Citys herrar

Uppsala Citys herrar hade en lång kamp kring nedflyttningsstrecket i herrarnas elit norra. Efter de 22 omgångarna hamnade man dock sist och fick finna sig i att flyttas ner. Förutom en trio som gick till Johannesbäck före säsongen tappade Uppsala City Johan Davidsson som gick till Fornudden och Johannes Gustafsson som blev proffs i Schweiz. Mikael Holmer var dock kvar i laget och kom på sjätte plats i seriens poängliga med 18 mål och 8 assist.

Vesta flyttades upp

IF Vesta segrade i damernas division II i år igen men denna gång tog man steget upp eftersom inget kval krävdes i och med serieomläggningen på damsidan. Damtreorna vanns av två nya lag; Storvreta IBK (västra) resp. Gerda FF (östra).

Bara nio lag i herrtvåan

Någon månad före seriestart meddelade Enköpings SK att man drar sig ur herrtvåan. Detta blev nu en niolagsserie där Storvreta vann före Johannesbäck IBS som under tidigare säsonger hade varit något av ”den ständiga tvåan”. Nu gjorde JIBS:arna en helhjärtad satsning mot serieseger. Man hade värvat Peter Roth, Johan Hult, Emil Söderhjelm och Fredrik Axebäck bl.a. Detta räckte dock inte mot Storvreta och för Johannesbäcks del blev det sista säsongen.
Efter säsongen slog JIBS ihop med Teknikum och bildade IBK JT 97.

Ny uppflyttning för Morgongåva

Raketlaget Morgongåva SK vann div. III norra. Efter tre säsonger och lika många seriesegrar hade man nått högsta distriktsserien.

Fyrislund och Håbo snabbt tillbaks

Fyrislunds BK tog sin första A-lagsserieseger någonsin när man vann div. IV central fyra poäng före Katedral. Johan Eriksson gjorde 43 mål och 20 assist vilket han naurligtvis vann poängligan med. Fyrislunds sejour i fyran var alltså bara ettårig. Samma sak gällde Håbo som vann den västra fyran. Div. IV östra avgjordes i sista omgången och det var BKV Norrtälje som drog det längsta strået.
Nystartade lag vann både norra och östra femman (Edenhof resp. Rimbo IBK) medan Gottsunda IF som startade om förra säsongen vann den västra serien.

Poängrekord i A-juniorserien
I serien för herrar A-juniorer vann Hagunda IF och den spelare som låg bakom mycket noterades för ett nytt poängrekord i det uppländska seriespelet. På 12 matcher gjorde Andreas Jacobsson 80 poäng (34 mål + 46 assist). I B-juniorserierna var det Storvreta IBK för hela slanten; SIBK 2 vann DJB1, SIBK 1 vann HJB1, SIBK3 vann HJB2V och SIBK2 vann HJB2Ö.

Distriktslag i alla klasser
För första gången hade Uppland anmält lag till alla fyra klasserna i distriktslags-SM. Laget för pojkar 15 gick bäst och nådde kvartsfinalen.

Domarkris
Mitt under säsongen infann sig en akut domarkris p.g.a. att många domare slutade. Därför infördes hastigt klubbdomarsystemet i de yngsta ungdomsserierna.
Kronåsskolan i Uppsala användes för matchspel. På ungdomssidan infördes laglicenser. I Fyrislunds försäsongsturnering som numer heter Team Sportia Cup segrade IFK Västerås.

Guld för Johan och Johannes
Två spelare som tidigare spelat i Uppland blev nationsmästare under våren. Johan Davidsson blev förste upplänning att ta SM-guld när han var med i Fornuddens vinnande lag och Johannes Gustafsson blev schweizisk mästare med Alligator Malans.

DM-dubbel för Munksundet
I DM tog Munksundet en dubbel när man vann både dam- och herrklasssen.

Innebandyfesten i Enköping
I mars 1997 arrangerade Enköpings IBK innebandyfesten, SM-slutspelet i alla junior- och ungdomsklasser.

Siffror
Vid säsongens slut fanns 5.791 licensierade spelare, varav 48,9% (2.831) med B-licens. 343 lag deltog i seriespelet. Totalt spelades ca 2.500 matcher i 43 serier.

Jubileumssäsong med ny logga

UIBF presenterade en ny logotyp denna säsong som för övrigt var den tionde sedan starten. UIBF lanserade även en hemsida som hade premiär den 24 oktober 1996. Webmaster var Andreas Stenhall.

SEGRARE SERIESPEL 96-97

Damer, division I östra
Högdalens AIS
Damer, division II
IF Vesta
Damer, division III västra
Storvreta IBK
Damer, division III östra
Gerda FF
Damjuniorer B, division I
Storvreta IBK 2
Damer reserv klass I
Munksundets FK
Damer reserv elit
Uppsala City IBK
Flickor 81
Storvreta IBK 1
Flickor 82
Alunda IBK
Flickor 83
Storvreta IBK 1
Flickor 84
Storvreta IBK 1
Flickor 86
Storvreta IBK 1
Herrar, division I mellersta Svealand
Västerås IBF
Herrar, division II
Storvreta IBK
Herrar, division III norra
Morgongåva SK
Herrar, division III södra
Lamadjurets AIBC
Herrar, division IV central
Fyrislunds BK
Herrar, division IV västra
Håbo IBK
Herrar, division IV östra
IBK/BKV Norrtälje
Herrar, division V norra
Edenhof IF
Herrar, division V västra
Gottsunda IF
Herrar, division V östra
Rimbo IBK
Herrar, Elit norra
Balrog IK
Herrjuniorer A, division I
Hagunda IF
Herrjuniorer B, division I
Storvreta IBK 1
Herrar, reserv klass I
Bälinge IF
Herrar, reserv klass II
IBS Björns Hög
Herrar, klass III norra reserv
Storvreta IBK D
Herrar, klass III södra reserv
Munksundets FK C
Herrar, reserv elit
Munksundets FK
Pojkar 81
Hagunda IF
Pojkar 82 serie A
Gottsunda IF
Pojkar 82 serie B
Heby AIF
Pojkar 83 serie A
Storvreta IBK
Pojkar 83 serie B
Uppsala IBS
Pojkar 84 serie A
Heby AIF
Pojkar 84 serie B
IF Vesta 2
Pojkar 85 norra
Storvreta IBK 1
Pojkar 85 södra
Storvreta IBK 2
Pojkar 86 västra
Storvreta IBK 3
Pojkar 86 östra
IBK Katedral
Pojkar 87 västra
Heby AIF
Pojkar 87 östra
Storvreta IBK 2
Pojkar 88
Teknikums IBK

utmärkelser 96-97

Årets förening
Enköpings IBK
Årets domare
Nikola Marincic, Uppsala

uibf styrelse 96-97

Ordförande
Anant Dharamshi, Knivsta (t.o.m. 970206)
Erik Eriksson, Uppsala (fr.o.m. 970206)
Vice ordf
Erik Eriksson, Uppsala (t.o.m. 970206)
Malin Hartman, Uppsala (fr.o.m. 970206
Sekreterare
Klas Pettersson, Uppsala (adjungerad)
Kassör
Urban Lundberg, Uppsala (t.o.m. 970206)
Pia Jansson, Uppsala (fr.o.m. 970206)
Ledarmöter
Åsa Jansson, Knivsta
Björn Johansson, Heby (t.o.m. 970206)
Martin Ramström, Enköping (fr.o.m. 970206)
Tomas Gauffin, Uppsala
Malin Hartman, Uppsala (suppleant t.o.m. 970206)
Lars Englundh, Enköping (suppleant fr.o.m. 970206)

11. SÄSONGEN 1997/1998

Nära slutspel för Uppsala City

I damernas högsta serie hade Uppsala City värvat Linda Beronius och Lotta Swärdström från Teknikum inför säsongen men trots detta missade City slutspelet. Man kom på femte plats en poäng efter Balrog på fjärde. I damernas division I slutade JT 97 på fjärde plats medan nykomlingen Vesta kom sist och åkte ur.

D/Ö utan poängförlust

Damerna i IFK Dannemora/Ö vann div. II utan att tappa en enda poäng. Jeanette Eriksson gjorde 44 av lagets 96 mål. I kvalet var det en ganska jämn historia där D/Ö spelade oavgjort hemma mot Farsta för att vinna med 6-5 på bortaplan. Gerda FF vann damtrean (västra) för andra året i rad. Den här gången valde man att gå upp i seriesystemet. I den östra damtrean var det en roslagskamp där BKV Norrtälje vann tätt före Blidö.

City i elitseriekval

I herrarnas division I hade Uppsala City höga krav på sig eftersom man kom från elitserien. Bland nyförvärven inför säsongen märktes Johan Davidsson som tillfälligt återvände till Uppsala. Ett annat nytt namn var Dennis Solid. Däremot tappade City bl.a. Mikael Holmer som flyttade till Sundsvall. Uppsala City infriade förväntningarna och vann serien. I elitseriekvalet mötte man Tyresö IBK. Båda matcherna slutade oavgjort och i förlängningen efter match 2 avgjorde Tyresö och gick vidare i kvalet (men gick inte upp).
I herrettan slutade Storvreta på sista plats och hamnade i nya division II. JT 97 (tidigare Teknikum) och Munksundet hamnade fyra resp. Femma på var sin sida om strecket. Efter ett sent kval mot Huddinge i maj 1998 ordnade dock Munksundet så att de fick fortsätta spela i ettan.

Vesta och Vide gick upp

Vesta vann herrtvåan före Vide. Dessa båda lag flyttades upp och senare fick de sällskap av Alunda IBF. GUSK kom sist i serien utan att ta en enda poäng. De släppte in både 15, 16, 17, 18 och 19 mål i matcherna. Håbo vann sin A-lagsserie för andra året i rad när man vann västra trean. Man blev där med kommunens första lag i högsta distriktsserien. I den östra trean vann Hagunda IF på samma poäng som Björns Hög.

Åsunda och EIS två nya namn

I division IV västra var det två enköpingslag som hade överlåtit sina platser i seriesystemet. Galgvreten överlät sin plats till Åsunda IF och Ena IBK togs över av Enköpings IS. I det senare fallet lyckades man vinna serien. Centrala fyran vanns av Trikadien och i den östra segrade Frötuna. Två nya division V-serier spelades. I den västra vann nystartade Hagunda IBF. Ett annat nystartat lag i samma serie var Fjärdhundra SK. På samma poäng och nästan samma målskillnad i den östra serien segrade Livets Ords IF.

Samarrangemang med Västmanland

Munksundet vann A-juniorserien på herrsidan. På damsidan anordnades en A-juniorserie tillsammans med Västmanland och här segrade Storvreta IBK. Från Uppland deltog även Wattholma och Tensta. Verksamheten i denna målgrupp verkade inte vara så geografiskt utspridd…

Upplands första guld!

När USM-slutspelet avgjordes i Katrineholm gick det som på räls för Storvreta IBK. Man hade ett utmärkt tillfälle att ta klubbens och distriktets första SM-guld någonsin. Silver och brons fanns det gott om sedan tidigare. I semifinalen slog man öländska Färjestaden med matchens enda mål. Finalen mot Malmen blev också målsnål men Storvreta vann med 2-1.Storvretas coach Simon Andrén intervjuades mitt under matchen av Radiosporten. Till turneringens ”All star team” valdes tre spelare från Storvreta. Målvakten David Lindskog, backen Johan Sjögren och centern Markus Broström.

Både pojkar och flickor vidare

I distriktslags-SM för 15-åringar som spelades i Karlstad gick Uppland vidare i både flick- och pojkklassen. Flicklaget föll mot Skåne i kvartsfinalen och pojkarna slog Västmanland efter förlängning i kvarten för att sedan förlora på samma vis mot Småland i semifinalen. Detta resulterade i brons, vilket var Upplands första medalj någonsin i distriktslags-SM.

Kansliet översvämmat

Som en följd av det enorma skyfallet drabbades Idrottens Hus av en översvämning i augusti 1997. Under flera månader var arbetsmiljön provisorisk och bristfällig.

Egna sidor i SI

Under några editionerade nummer av tidningen Svensk Innebandy hade UIBF sina egna sidor i tidningen.

Två blev en i Alunda

De två innebandyklubbarna i Alunda; IF och IBK gick samman och bildade i stället den nya klubben Alunda IBF. Säsongen 1997/98 var AIBF:s första.

utmärkelser 97-98

Årets förening
IFK Dannemora/Österby
Årets domare
Mattias Fällström, Uppsala

Världsrekord  av Andreas

Under Rehband Jolly Cup som arrangerades av Fyrislunds BK under sista helgen i augusti satte Munksundets Andreas Petersén nytt juniorvärldsrekord i speedshooting med 176,09 km/hm. I RJC vann f.ö. Fornudden över Övik i finalen med 6-4.
Storvretas ungdomscup UNT-cupen femårsjubilerade. Totalt deltog nu 360 lag varav 60 finska, vilket förstås var rekord.

SEGRARE SERIESPEL 97-98

Damer, division I östra
Fornudden IB
Damer, division II
IFK Dannemora/Ö
Damer, division III västra
Gerda FF
Damer, division III östra
BKV Norrtälje
Damer elit norra
Högdalens AIS
Damjuniorer A, division I
Storvreta IBK
Damjuniorer B, division I
Storvreta IBK 2
Damer reserv klass I N/A
IFK Dannemora/Ö
Damer reserv elit
Uppsala City IBK
Flickor 82
Söderfors IBK
Flickor 83
Storvreta IBK 2
Flickor 84
Storvreta IBK 2
Flickor 85
Storvreta IBK 1
Flickor 87
Storvreta IBK 1
Herrar, div I mellersta Svealand
Uppsala City IBK
Herrar, division II
IF Vesta
Herrar, division III västra
Håbo IBK
Herrar, division III östra
Hagunda IF
Herrar, division IV central
IF Trikadien
Herrar, division IV västra
Ena/Enköpings IS
Herrar, division IV östra
Frötuna IBF
Herrar, division V västra
Hagunda IBF
Herrar, division V östra
Livets Ords IF
Herrjuniorer A, division I
Munksundets FK
Herrjuniorer B, division I
Storvreta IBK 1
Herrjuniorer B, div II västra
Hagunda IF 2
Herrjuniorer B, div II östra
Wattholma IBK 2
Herrar, reserv klass I
Frötuna IBF
Herrar, klass II reserv N/A
Fyrislunds BK
Herrar, klass III norra reserv
IBK JT 97 C
Herrar, klass III västra reserv
Håbo IBK
Herrar, klass III östra reserv
Midas IBK
Herrar, reserv elit
SK Vide
Pojkar 82 serie A
Storvreta IBK
Pojkar 82 serie B
Munksundets FK
Pojkar 83 serie A
Storvreta IBK
Pojkar 83 serie B
Heby AIF
Pojkar 84 serie A
Heby AIF
Pojkar 84 serie B
Tobo/Örbyhus FF
Pojkar 85 serie A
Storvreta IBK 2
Pojkar 85 serie B
IBK Katedral
Pojkar 86 serie A
Årsta IK
Pojkar 86 serie B
Storvreta IBK 4
Pojkar 87 västra
IBK JT 97 1
Pojkar 87 östra
IBK JT 97 2
Pojkar 88
Heby AIF
Pojkar 89 västra
IF Vesta 2
Pojkar 89 östra
Storvreta IBK 2

SIFFROR 97-98

Vid säsongens slut fanns 6.036 licensierade spelare i Uppland, varav 50,3% (3.035) med B-licens. 380 lag deltog i seriespelet. Totalt spelades ca 2.900 matcher i 45 serier.

uibf styrelse 97-98

Ordförande
Arne Nordesjö, Uppsala
Vice ordförande
Åsa Jansson, Knivsta
Sekreterare
Klas Pettersson, Uppsala (adjungerad)
Kassör
Eva Söderman, Norrtälje
Ledarmöter
Curt Lewrén, Bälinge
Anders Styf, Uppsala
Royne Svensson, Enköping
Malin Hartman, Uppsala (suppleant)

12. SÄSONGEN 1998/1999

Ny slutspelsmiss för City

I damernas Elit norra missade Uppsala City slutspelet igen men gjorde ändå en klart godkänd insats med tanke på den stora spelaromsättningen. Före säsongen stod det klart att Linda Beronius skulle gå till västeråslaget Rönnby.
I damernas division I var IFK Dannemora/Ö nykomlingar och hängde kvar utan större problem. I samma serie placerade sig JT 97 på andra plats efter en mycket stabil säsong. Till slut blev det t.o.m. uppflyttning till elitserien till följd av vakanser i den norra serien.

Vestas damer upp i ettan

Vårens turer var många för Vestas damer. Först vann man division II och fick kvala. I kvalet förlorade man men sedan togs det beslut om att utöka damettan till tiolagsserier varpå Vesta flyttades upp trots allt. Samma väg vandrade sedermera även Alunda IBF som kom tvåa i division II. Bålsta IBK vann damernas division III västra och i den östra serien spelade Uppsala Västra alla 20 matcher utan att förlora.

Oförändrat i herrettan

De tre uppländska lag som spelade i herrettan såg till att få göra det ytterligare en säsong. Uppsala City hade tätkänning men slutade tvåa efter Alba. Kampen avgjordes på målskillnad i sista omgången. Alba hade dock klart fler gjorda mål men ungefär samma defensiva facit. JT 97 och Munksundet hängde kvar. Från tvåan flyttades inga uppländska lag upp. De fyra lag som deltog var framför allt inblandade i bottenstriden. Nykomlingarna Alunda och Vesta åkte ur medan Vide och Storvreta hängde kvar.

Studan ur efter 12 år

På herrsidan lades en nivå till bland förbundsserierna, så att den högsta distriktsserien fick namnet division III. För första gången på 12 säsonger fick Upsala Stud IF lämna högsta distriktsserien. Det skiljde dock bara tre poäng mellan fjärdeplacerade IFK Dannemora/Ö och Studan på tiondeplatsen. Serien vanns av Årsta.
IBF Fanna vann den västra herrfyran. GUSK kom sist i serien och lade sedan ner sitt lag efter bara en seger på de två senaste säsongernas 36 A-lagsmatcher. I division IV östra var Fyrislunds BK länge i ledning men fick se sig passerade av IBK Katedral på upploppet. I oktober drog sig Gimo ur denna serie.

Stabil säsong av Midas

Den västra femman vanns av IBK U-a Teknologer. I öster gjorde Midas IBK en mycket stabil säsong och vann efter 15 segrar och tre oavgjorda. Ett kval till fyran spelades också mellan Uppsala IBS och Tobo/Örbyhus där de senare drog längsta strået. Det som gav överlägset mest uppmärksamhet i media denna uppländska innebandysäsong var matchen Ringbo/Hered-TÖFF där spelare i hemmalaget luktade alkohol vid matchstart och även intog alkohol under matchens gång. Spelare stängdes av och klubben bötfälldes – sådant här hör naturligtvis inte hemma inom idrotten. Proportionerna på mediautrymmet är sedan en helt annan sak.
I division VI segrade Bålsta BK (västra) och Östhammars SK (östra).

Tre lag kvalificerade för Juniorallsvenskan

Säsongens HJ20-serie fungerade som kval till kommande säsongs Juniorallsvenska. Förutom segrande Storvreta kvalificerade sig Hagunda och Vide för spel i Juniorallsvenskan.

Överraskningar i dam-DM

När slutspelet i DM för första gången avgjordes i Allianshallen fanns lite överraskande två division III-lag i damernas semifinaler. Att Tobo/Örbyhus FF och Uppsala Västra hade nått så här långt kan sägas vara en kombination av skräll och det faktum att flera av de bästa lagen saknades eller drog sig ur DM. Finalen blev en norduppländsk historia där IFK Dannemora/Ö besegrade Alunda IBF med 6-1.
I herrseniorklassen blev toppseedade Uppsala City utslagna i semikvalet. Finalen blev ändå ett ganska tippat möte mellan distriktets två övriga division I-lag. Munksundet vann över JT 97 i finalen med 4-2 och tog därmed sin fjärde raka seger i herrsenior-DM!

SIBK försvarade sitt P16-guld

När slutspelet i ungdoms-SM avgjordes i Göteborg lyckades Storvreta IBK med bedriften att försvara sitt guld i P16-klassen. Det var också i denna klass som det gick bäst för Uppland i distriktslags-SM och man försvarade sitt brons.

Fler SM-guld

I april 1999 vann Haninge IBK herrarnas SM. I laget ingick den uppländska trion Johannes Gustafsson, Daniel Nohrstedt och Johan Davidsson. Johannes Gustafsson fick även debutera i landslaget under säsongen.

Äntligen en egen hall

I januari 1999 invigdes Allianshallen. Dessa f.d. tryckerilokaler är numera omgjorda till en innebandyhall med tre planer. Med tanke på den stora åtgången av tränings- och matchtider var naturligtvis behovet stort.

Samarbete med fotbollen

Under säsongen inledde UIBF ett samarbete med Upplands Fotbollförbund. Bland annat har man delat på en domartillsättartjänst där Bo Lövgren jobbade med att tillsätta domare till matcherna.

Utvecklingsarbete på många plan

I november hölls en regionkonferens i Uppsala där granndistrikten bjöds in. Under en intern planeringskonferens i Gimo under våren drogs framtidsarbetet med Vision 2007 igång. Före säsongsstart hölls även kick off-träffar där UIBF mötte nästan alla klubbar.
Ett nytt resultatrapporteringssystem infördes och detta innebär bl.a. att kansliet sparar tid.

Nyheter på ungdomssidan

En nyhet var ungdomsslutspelet som ersatte ungdoms-DM. Man kvalificerar sig genom seriespelet. I de yngre ungdomsserierna minskades dock tävlingsmomentet i och med tabellösa serier infördes. Denna säsong ändrades även åldersindelningarna så att den äldsta ungdomsklassen är för 16-åringar att jämföra med tidigare 15-åringar.

Uppmärksammat lag på besök i Uppsala

Under de sista dagarna av 1998 uppmärksammades damjuniorlaget Moosettesz från Singapore när de var med i Storvreta Stadium Cup.

SEGRARE SERIESPEL 98-99

Damer, division I östra
Södertälje IBK
Damer, division II
IF Vesta
Damer, division III västra
Bålsta IBK
Damer, division III östra
Uppsala Västra IBK
Damer, Elit norra
Högdalens AIS
Damjuniorer B, division I
Storvreta IBK 1
Damer reserv klass I västra
Storvreta IBK U
Damer reserv klass I östra
IF Vesta C
Flickor 13
Storvreta IBK 15
Flickor 14
Grillby IBK
Flickor 16
Storvreta IBK 11
Herrar, division I östra
IBK Alba
Herrar, div II mellersta Svealand
AIK
Herrar, division III
Årsta IK
Herrar, division IV västra
IBF Fanna
Herrar, division IV östra
IBK Katedral
Herrar, division V västra
IBK U-a Teknologer
Herrar, division V östra
Midas IBK
Herrar, division VI västra
Bålsta BK
Herrar, division VI östra
Östhammars SK
Herrjuniorer A, division I
Storvreta IBK
Herrjuniorer B, division I
IBK JT97
Herrjuniorer B, division II
Storvreta IBK 2
Herrar, klass I västra reserv
Morgongåva SK
Herrar, klass I östra reserv
IBS Björns Hög
Herrar, klass II central reserv
IBK JT97 C
Herrar, klass II västra reserv
Munksundet FK C
Herrar, klass II östra reserv
Edsbro IF
Herrar, reserv elit
Storvreta IBK
Pojkar 10 central
Storvreta IBK 35
Pojkar 10 västra
Heby AIF
Pojkar 10 östra
Rasbo IK
Pojkar 11 norra
Björklinge BK
Pojkar 11 västra
Nyby IBK
Pojkar 11 östra
Storvreta IBK 33
Pojkar 12 serie A västra
IBK Katedral
Pojkar 12 serie A östra
Årsta IK
Pojkar 12 serie B västra
Nyby IBK
Pojkar 12 serie B östra
Storvreta IBK 30
Pojkar 13 serie A
Storvreta IBK 26
Pojkar 13 serie B västra
SK Vide
Pojkar 13 serie B östra
IFK Dannemora/Ö
Pojkar 14 serie A västra
Heby AIF
Pojkar 14 serie A östra
Gottsunda IF
Pojkar 14 serie B västra
Bålsta BK
Pojkar 14 serie B östra
Öregrunds IK
Pojkar 15 serie A
Hagunda IF
Pojkar 15 serie B västra
SK Vide
Pojkar 15 serie B östra
Långalma AIF
Pojkar 16 serie A
Storvreta IBK 21
Pojkar 16 serie B västra
Frötuna IBF
Pojkar 16 serie B östra
BKV Norrtälje
Pojkar 9 västra
IF Vesta 1
Pojkar 9 östra
IBK JT 97

utmärkelser 98-99

Årets förening
Årsta IK
Årets ledare
Peter Bohlin, IF Vesta
Årets spelare, damer
Lotta Swärdström, Uppsala City
Årets spelare, herrar
Johan Olsson, Munksundets IBK
Årets domare
Per Eriksson, Björklinge
Johan Ahlinder, Uppsala

uibf styrelse 98-99

Ordförande
Arne Nordesjö, Uppsala
Vice ordförande
Åsa Jansson, Knivsta
Sekreterare
Klas Pettersson, Uppsala (adjungerad)
Kassör
Curt Lewrén, Bälinge
Ledarmöter
Björn Granelid, Alunda
Anders Styf, Uppsala
Eva Söderman, Norrtälje
Malin Hartman, Uppsala (suppleant)
Birgitta Lindblom (adjungerad fr.o.m. dec 1998)

13. SÄSONGEN 1999/2000

Arrangemangens säsong

Milennieskiftessäsongen var också något av arrangemangens säsong för UIBF. Frågan är om det någonsin arrangerats så mycket i ett och samma distrikt under en säsong. I november spelades damlandskampen Sverige-Finland, i april stod UIBF som värd för 16-åringarnas distriktslags-SM. I december arrangerade Fyrislunds BK slutspelet i nya Aftonbladet Cup. I mars arrangerade Enköpings IBK innebandyfesten och blev därmed den första förening att stå för detta arrangemang två gånger.

Omsättning i dameliten

Säsongen kom också att bli damernas säsong där förvisso nykomlingen Sirius åkte ur elitserien och tog med sig Storvreta Uppsala IBK. Men dessa två lag fick två uppländska ersättare! Detta ska egentligen vara omöjligt men IFK Dannemora/Ö och IF Vesta spelade i var sin division I-serie och båda dessa lag stod till slut som seriesegrare. Vesta var nykomlingar och D/Ö gjorde sin andra säsong i division I.

Kamp in i det sista

Det som tidigare hetat Ekeby och Uppsala City hade nu namnet Storvreta Uppsala IBK. Som vanligt fanns man med i diskussionerna kring seriesegern. I sista omgången mötte man AIK på bortaplan inför storpublik. SU hade inte avgörandet i egna händer men hur som helst vann AIK matchen och gick efter kval upp i elitserien.

Uppländska killar dominerade

Hagundas herrjuniorer tog en av Upplands tyngsta SM-medaljer någonsin när man gick ända till final i den nya Juniorallsvenskan. I finalen förlorade man mot Jönköping. På pojk- och herrjuiorsidan var faktiskt Uppland det enda distriktet som tog medalj i alla klasser. Förutom Hagundas silver blev det guld igen för Storvreta i P16-SM och silver i HJ18-klassen. I distriktslags-SM tog HJ18-laget brons medan P16-laget tog silver på hemmaplan. Man förlorade mot Stockholm i finalen. Även F16-laget tog medalj, brons.

Full matchtid

Samtliga senior- och juniorserier gick upp på full matchtid, 3×20 minuter.

Fanna bröt Munksundets svit

Senior-DM fick en ny form med poolspel. På herrsidan spelades en ren enköpingsfinal där Fanna blev den mest överraskande segraren någonsin. Man bröt Munksundets segerrad och vann med 4-1 i finalen. För Marko Sipola, tidigare i Munksundet, var det femte raka DM-guldet! På damsidan blev nyblivna elitserielaget Vesta distriktsmästare.

Elitdomare trappade ner

Upplands mest framgångsrika domarpar, bröderna Johan och Stefan Öberg gjorde sin sista säsong på elitnivå.

Siffror

Vid säsongens slut fanns 6.598 licensierade spelare i Uppland, varav 63,5% (4.192) med B-licens. 385 lag deltog i seriespelet. Totalt spelades ca 2.600 matcher i 52 serier.

Arrangemangens säsong

Milennieskiftessäsongen var också något av arrangemangens säsong för UIBF. Frågan är om det någonsin arrangerats så mycket i ett och samma distrikt under en säsong. I november spelades damlandskampen Sverige-Finland, i april stod UIBF som värd för 16-åringarnas distriktslags-SM. I december arrangerade Fyrislunds BK slutspelet i nya Aftonbladet Cup. I mars arrangerade Enköpings IBK innebandyfesten och blev därmed den första förening att stå för detta arrangemang två gånger.

Omsättning i dameliten

Säsongen kom också att bli damernas säsong där förvisso nykomlingen Sirius åkte ur elitserien och tog med sig Storvreta Uppsala IBK. Men dessa två lag fick två uppländska ersättare! Detta ska egentligen vara omöjligt men IFK Dannemora/Ö och IF Vesta spelade i var sin division I-serie och båda dessa lag stod till slut som seriesegrare. Vesta var nykomlingar och D/Ö gjorde sin andra säsong i division I.

Uppländska killar dominerade

Hagundas herrjuniorer tog en av Upplands tyngsta SM-medaljer någonsin när man gick ända till final i den nya Juniorallsvenskan. I finalen förlorade man mot Jönköping. På pojk- och herrjuiorsidan var faktiskt Uppland det enda distriktet som tog medalj i alla klasser. Förutom Hagundas silver blev det guld igen för Storvreta i P16-SM och silver i HJ18-klassen. I distriktslags-SM tog HJ18-laget brons medan P16-laget tog silver på hemmaplan. Man förlorade mot Stockholm i finalen. Även F16-laget tog medalj, brons.

Full matchtid

Samtliga senior- och juniorserier gick upp på full matchtid, 3×20 minuter.

Fanna bröt Munksundets svit

Senior-DM fick en ny form med poolspel. På herrsidan spelades en ren enköpingsfinal där Fanna blev den mest överraskande segraren någonsin. Man bröt Munksundets segerrad och vann med 4-1 i finalen. För Marko Sipola, tidigare i Munksundet, var det femte raka DM-guldet! På damsidan blev nyblivna elitserielaget Vesta distriktsmästare.

Elitdomare trappade ner

Upplands mest framgångsrika domarpar, bröderna Johan och Stefan Öberg gjorde sin sista säsong på elitnivå.

Siffror

Vid säsongens slut fanns 6.598 licensierade spelare i Uppland, varav 63,5% (4.192) med B-licens. 385 lag deltog i seriespelet. Totalt spelades ca 2.600 matcher i 52 serier.

Kamp in i det sista

Det som tidigare hetat Ekeby och Uppsala City hade nu namnet Storvreta Uppsala IBK. Som vanligt fanns man med i diskussionerna kring seriesegern. I sista omgången mötte man AIK på bortaplan inför storpublik. SU hade inte avgörandet i egna händer men hur som helst vann AIK matchen och gick efter kval upp i elitserien.

utmärkelser 99-00

Årets förening
Hagunda IF
Årets ledare
Håkan Ferngren, Storvreta IBK
Årets spelare, damer
Jeanette Eriksson, IFK Dannemora/Österby
Årets spelare, herrar
Max Holst, Storvreta IBK
Årets domare
Mathias Orning, Bålsta
Tommy Larsson, Enköping

SEGRARE SERIESPEL 99-00

Damer, division I nordvästra
IFK Dannemora/Ö
Damer, division I östra
IF Vesta
Damer, division II
Storvreta IBK
Damer, division III norra
Wattholma IBK
Damer, division III västra
Morgongåva SK
Damer, division III östra
Frötuna IBF
Damer, Elit norra N/A
Södertälje IBK
Damer, reserv klass I västra
IF Vesta
Damer, reserv klass I östra
IFK Dannemora/Ö
Flickor 11
Storvreta IBK 18
Flickor 12
IFK Dannemora/Ö
Flickor 13
Storvreta IBK 16
Flickor 14
Storvreta IBK 16
Flickor 16, västra
Storvreta IBK 12
Flickor 16, östra
Alunda IBF
Herrar, division I östra N/A
AIK
Herrar, division II mellersta Svealand N/A
GAIK Väsby
Herrar, division III
Hagunda IF
Herrar, division IV västra
Håbo IBK
Herrar, division IV östra
Upsala Stud IF
Herrar, division V västra
Björklinge BK
Herrar, division V östra
Uppsala IBS
Herrar, division VI västra
Hagunda IBF
Herrar, division VI östra
Pingstkyrkan City IF
Herrjuniorer 18, division I
Hagunda IF 1
Herrjuniorer 18, division II
Lamadjurets AIBC
Herrjuniorer 20
Hagunda IF
Herrar, reserv klass I västra
Håbo IBK
Herrar, reserv klass I östra
IFK Dannemora/Ö
Herrar, reserv klass II norra
Skyttorps IF
Herrar, reserv klass II västra
IBK Katedral C
Herrar, reserv klass II östra
Öregrunds IK
Herrar, reserv elit
Alunda IBF
Pojkar 10, västra
IF Vesta
Pojkar 10, östra
Årsta IK
Pojkar 11, norra
Björklinge BK
Pojkar 11, västra
Heby AIF
Pojkar 11, östra
Årsta IK
Pojkar 12, serie A
Storvreta IBK 33
Pojkar 12, serie B västra
IK Sirius IBK 2
Pojkar 12, serie B östra
Spillersboda IF
Pojkar 13, serie A
Årsta IK
Pojkar 13, serie B västra
Hagunda IF
Pojkar 13, serie B östra
Gottsunda IF
Pojkar 14, serie A
Storvreta IBK 26
Pojkar 14, serie B
IBK Katedral
Pojkar 15, serie A
IF Vesta 1
Pojkar 15, serie B västra
Storvreta IBK 24
Pojkar 15, serie B östra
Alunda IBF
Pojkar 16
Storvreta IBK 22

uibf styrelse 99-00

Ordförande
Arne Nordesjö, Uppsala
Vice ordförande
Åsa Jansson, Knivsta
Sekreterare
Klas Pettersson, Uppsala (adjungerad)
Kassör
Curt Lewrén, Bälinge
Ledarmöter
Anna Beskow, Uppsala
Mats Åkesson, Täby
Eva Söderman, Norrtälje
Birgitta Lindblom, Uppsala
Ulf Willén, Grillby (suppleant)
Christer Agerson, Uppsala (suppleant)